Jakie wsparcie jest ważne w trakcie i po biegu
Powrót do blogówNapisane na: 2023-04-07

Jakie wsparcie jest ważne w trakcie i po biegu

W dzisiejszych czasach bieganie jest niezwykle popularne. Nie trzeba wykupywać drogich abonamentów i często trenuje się w plenerze. Nie trzeba wydawać ogromnych pieniędzy na sprzęt i można zacząć od razu. Ale co najbardziej się przydaje, gdy zdecydujesz się na bieganie? Co z regeneracją? Wyjaśnimy to poniżej.

Wkładki do butów

Odczuwasz dolegliwości po bieganiu? W takim razie dobrą decyzją może być zakup wkładek do butów. Buty do biegania sprzedawane są ze standardową wkładką, która często nie zapewnia odpowiedniej stabilizacji. Wskazany jest wybór wkładki ortopedycznej do biegania. Wkładki ortopedyczne są wykonane są z amortyzującego materiału. Wkładki te amortyzują wstrząsy spowodowane stawianiem stopy podczas biegu i zapewniają najlepszą możliwą korekcję oraz wsparcie. Są również bardzo oddychające.

Orteza na kolano

Aby uzyskać maksymalne wsparcie podczas biegania, możesz wybrać ortezę na kolano. Podczas biegania często pojawiają się dolegliwości kolan. Dzieje się to tak często, że jest to przypadłość należąca do pierwszej dziesiątki najczęściej występujących kontuzji sportowych. Możesz zapobiec takim urazom, nosząc stabilizator kolana. Możesz wybrać zwykłą opaskę na kolano, albo sztywniejszą ortezę na kolano z zawiasami. Noszenie stabilizatora kolana podczas biegania zapewni Ci najlepszą możliwą stabilizację i maksymalne odciążenie kolana. Dzięki temu będziesz odczuwać mniejszy ból i bieganie stanie się o wiele przyjemniejsze.

Podkolanówki uciskowe

Noszenie podkolanówek uciskowych sprawia, że na mięśnie nóg oddziałują mniejsze wstrząsy. Podkolanówki uciskowe bardzo ciasno opasują dolne partie nóg. Poprawia to przepływ krwi podczas biegania i usprawnia odprowadzanie produktów przemiany materii, sprawiając, że mięśnie nie zostają zbyt wcześnie przeciążone.

Białko serwatkowe

Nie jest to najbardziej oczywisty produkt, ale z pewnością ważny. Białko serwatkowe, znane również jako białko w proszku, jest często stosowane przez biegaczy. Białko serwatkowe wytwarzane jest z mleka. Podczas produkcji sera powstaje płyn zwany serwatką. Serwatka jest następnie filtrowana, podgrzewana i suszona, aż powstaje z niej proszek. Serwatka ma bardzo wysoką zawartość białka, bo aż 80%. Wypicie koktajlu proteinowego z białka serwatkowego sprawia, że wszystkie te białka są bardzo szybko wchłaniane przez organizm. W ten sposób szybko dostarcza się mięśniom bardzo potrzebnego budulca. Dzięki temu można szybko zregenerować się po bieganiu.

Polecane produkty